Wednesday, January 8, 2014

iPhone 5 cijena i recenzija

Dobro: iPhone 5 dodaje sve što smo htjeli u iPhone 4S; 4G LTE. Duži i veći ekran, brži A6 proesor a dodatno je što je od vrha do dna redizajniran, tanak i lagan kao pero.

Loše: Mape Apple izgledaju nedovršeno; Sprint model ne može koristiti glasovnu i funciju podataka istovremeno. Manji dodatni priključci su beskorisni bez adaptera. Nema NFC-a i veličina ekrana blijedi u odnosu na jumbo Android modele.

Sve u svemu: iPhone 5 obnavlja iPhone u okviru novih funkcija i dizajna, riješava svoje glavne prethodne nedostatke. iPhone 5 je najbolji njihov model do sada i opet osiguravaju svoje mjesto u vrhu smartphone svemira.
iPhone 5 cijena

Novi dizajn je divan, za gledati i držati. Teško je naći i jedan dio da je zabrljan od prethodnika iPhone 4S. iPhone 5 je kompletno redizajniran i prepravljen a opet kompletno poznat.
Njegov izgled nije futurističan i uzbudljiv kao i iPhone 4 ili originalni iPhone mobitel ali to ne mijenja igru. Ukoliko želite odličan, sve u jedan, prelijepo projektiran smartphone koji pokriva sve baze, iPhone 5 je za vas. Kao što je MacBook prvi u svijetu laptopa, novi iPhone je na top tri, ako ne i najbolje dizajniran od svih smartphone mobitela.

iPhone 5 je lagan kao pero, najlakši od svih iPhone mobitela iako je duži i ima veći ekran. Veličina ekrana vam olakšava pregled dokumenata u prostoru iznad tastature i pregled na landscape-oriented video modu. Ovaj mobitel će učiniti da vaš Wi-Fi izgleda loše. Naše mreže ne nude brzinu koju ovaj telefon ima a to je od 10 do 20Mbs.
Koristeći iPhone 5 kao vlastiti hot spot za laptope i ostale uređaje proizvodi jake rezultate kao i treća generacija iPad.

Izgled: Tanak, metalni, lagan 

Svi znamo njegov izgled iako se je izgled malo promjenio u zadnjih nekoliko godina: Home dugme, pravougaoni džepni dizajn, opće poznata veličina ekrana. Može li se ovaj izgled malo promjeniti?
Novi iPhone 5 ima široko metalno tijelo koji se proteže preko prethodnih iPhone mobitela ali je također tanji i nije masivan kao HTC One X. iPhone 5 se izdiže iznad iPhone 4.
iPhone 5 i iPhone 4

Sa strana i sa prijeda izgleda slično iPhone 4 i 4S. Ista, metalno zaobljena, dugmad, sleep/wake dugme na vrhu i silent switch ostaju. Priključak za slušalice je pomjeren na dno mobitela kao i kod iPod Touch. Nekom će se svidjeti a nekom ne. Uglavnom, cijelo dno je novo: priključak za slušalice, veći i rdizajniran zvučnik i mnogo tanji Lightning konektor port.
Gorilla Glass je zamjenjen sa metalom. Dvobojni izgled zadnjeg poklopca izgleda nov ali navodi na kombinaciju srebrne i crne kao kod originalnog iPhone mobitela. Sami vrh i dno zadnje strane je još uvijek gorilla glass. Korišten je anodizirani aluminij, za koji Apple tvrdi da je isti kao kod MacBook laptopa, koji je čak isto osjenčen na bijelom modelu. Na crnom iPhone aluminij odgovara pomalo srebrnom tonu. Na bijelom modelu je MacBook srebrna. Taj aluminijski oklop pokriva većinu zadnje strane i sa srana zamjenjujući iPhone 4 i 4S čeličnu traku što i dovodi da je iPhone 5 tako lagan.
Zašto su odustali od staklenog oklopa? Zbog boljeg i mnogo izdržljivijeg finiša ili zbog otklanjanja težine? Apple se hvali sa iPhone 5 zbog njegove male težine i aluminij je odgovoran za to.
iPhone 5 cijena

Kad se usporede iPhone 4S i iPhone 5 vidi se razlika u debljini. Nije velika ali zbog još veće dužine i širine izgleda još tanji. Težina iPhone 5 od 111,98 grama ga čini najlakšim od svih iPhone mobitela. iPhone 4S je težak blizu 138,92 grama a iPhone 3G je težak 133,24 grama.
iPhone 5 nije se dramatično promjenio kao što je to uradio iPhone 4. U stvari, izgleda kao fuzija iPhone sa iPad i MacBook dizajnom.

Ekran: 4 inch

iPhone 5 cijena

iPhone 5 napokon sa 3,5 inch, gdje je mjera ekrana bila u proteklih pet godina i davala 960x640 pixel, prelazi na 4 inch koja daje 1136x640 pixela. Mnogo efikasniji display sa 326 pixela na inch. Sve ikone i aplikacijska dugmad su iste veličine ali dodaje extra prostora za ostale dodatke, za prikaz videa ili slika.
Interface je isti kao i uvijek samo što iPhone nudi pet redova aplikacijskih dugmadi na prikazu ekrana što je prije iPhone nudio četiri. Mnogo više aplikacija može stati na ekran. Stranice e-knjiga mogu sečiniti mnogo rastegnute a u portret modu tekstualni dokumenti se ne čine rastegnutim ali se više vidi.
Razlika u ekranu nije tolika kad se usporedi sa Android uređajima kao što je Samsung Galaxy S3 jer on nudi ekran sa 4,8 incha i rezoluciju 1280x720.
Trebat ćete nove aplikacije da iskoristite novu veličinu ekrana ali to će malo biti problem je zvanično iOS6 nije lansiran. Moraju se koristiti stare aplikacije pa ostavlja male praznine na vrhu i dnu ekrana ali teško se primjete te sitnice. Gledanje videa daje dobar dojam.
Programeri igrica će vjerovatni nagnuti landscape 16:9 orijentaciji jer najbliže se poklapa sa standardnim HDTV dimanzijama.

Kamera

iPhone 5 kamera

Nešto na iPhone 5 mora biti novo? Još je uvijek 8 megapixel kamera ali ugrađena je nova safirno-kristalna leća. Poboljšan hardware dozvoljava low-lightning podešavanje, stabilnost slike na 1080p video kamere i ima mogućnost slikanja slike dok se snima video. Najveća razlika je slikanje u panorama modu jer je brži od prethodnih modela. Razlika u brzini slikanja u odnosu na iPhone 4 je sekunda po slici. Stabilizacija slike je bolja od iPhone 4, nije savršena ali prilikom bržeg ili sporijeg hodanja dok se snima rezultati su odlični.
Prednja kamera je unaprijeđena na 720p pa na ovaj način slike i video su mnogo bolji.

iPhone cijena

Performanse: A6 procesor

Svaki prethodni model je imao unaprijeđenje kod procesora pa tako i iPhone 5 ima svoje. A6 procesor koji nikad nije viđen u drugom uređaju. Procesor A6 je urađen po narudžbi za ovaj model iPhone. A6 dvostruko je brži od procesora iPhone 4 i napravljen je da bude manji i daje efikasniju snagu. Aplikaciju kamere podiže za 2 sekunde a cijeli sistem za 20 sekundi.

Baterija

Ovdje može biti brige. iPhone 5 je tanak, lagan i koliko dugo baterija može izdržati? Apple garantira 8 sati rada 3G razgovora, 8 sati 3G surfanja, 10 sati Wi-Fi surfanja, 10 sati video playback, 40 sati slušanja muzike i 225 sati u standby modu.

Ko treba kupiti iPhone5?

Ako tražite odličan, dobro dizajniran mobitel iPhone 5 je za vas. Zavisno od budžeta sa kojim raspolažemo ne možemo svi imati iPhone 5. Cijena iPhone 5 od septembra su bile počev od $199 za 16GB, $299 za 32GB i $399 za 64GB. Svaka čast.

 


No comments:

Post a Comment